1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Alergia na potraviny

Alergia na potraviny má rozmanité prejavy. Nie každá negatívna reakcia na potravinu je alergia. Alergická rekacia musí byť sprostredkovaná alergickým mechanizmom. Prejavy alergie na potraviny sú rôzné. Môžu to byť kožné zmeny, nádcha, poruchy trávenia, bolesti klbov, migréna, zápal prinosových dutín. Diagnostika je často obtiažna, liečba je založená na vylúčení alergizujúcej potraviny.

 

Základné pojmy v alergologii

Alergén – látka telu cudzia, ktoráje schopná vyvolať alergickú reakciu

Senibilizácia- je to dej, keď organizmus sa stáva alergickým

Hyposenzibilizácia – je to dej, pri ktorom sa organizmus stáva menej precitliveným, menej alergickým. Väčšinou je to umelo navodený dej napr. podávaním vakcíny

Atopia – je dedične podmienený sklon k alergii, je to zdedená schopnosť reagovať alergicky. Dieťa s atopiou môže reagovať alergickou  reakciou natú istú alebo aj  inú látku ako rodič.

späť na začiatok


Všeobecne o alergii na potraviny

 

Alergická reakcia je prehnaná reakcia organizmu na alergény (látky telu cudzie) bežne prítomné v našom prostredí. Potravinová alergia je oblasť medicíny v porovnaní s inými typmi alergie ešte nie úplne prebádaná. Aj keď pacient negatívne reaguje na potravinu, nemusí to byť vždy alergia.

Za alergiu považujeme len tú reakciu, ktorá je sprostredkovaná alergickými mechanizmami. Pacient môže mať problémy s potravinou, ktorú organizmus z iných príčin nevie spracovať (nedostatok enzýmov alebo iné príčiny).V tom prípade sa jedna o intoleranciu.

,,Falošná“ potravinová alergia

Negatívna reakcia na potraviny môže mať príznaky ako pravá alergia. Túto negatívnu reakciu vyvolávajú zväčša prísady v jedle. Napr. niektoré rybie konzervy obsahujú veľké množstvo histamínu. Po konzumácii takýchto rýb sa u dieťaťa môžu prejaviť príznaky podobné alergickým, pričom dieťa nie je alergické na ryby.

Ktoré prísady môžu vyvolať negatívnu reakciu organizmu

  • Konzervačné látky: E 220-227, E 249-252 , E 249-252, E 210-219 , kyselina sorbová
  • Antioxidačné látky: E 321
  • Farbivá: E 102,E 110, E 122, E 127 , E 151
  • Príchute: glutamát: B 550-553

späť na začiatok


Výskyt alergie na potraviny

Na celom svete je asi 12 - 25% ľudí presvedčených, že sú alergickí na nejakú potravinu. V skutočnosti asi 2% populácie má potravinovú alergiu. Vo veku do 3 rokov sa potravinová alergia vyskytuje u  8% detí. 

späť na začiatok


Najčastejšie potravinové alergény

  • Vajcia, kravské mlieko, arašidy, sója, ryby, kôrovce, med, mak, citrusové plody, kivi, mango, broskyne, figy, ďatle, jahody, maliny, černice, orechy, mandle,  pistácie, slnečnicové semienka, zeler, hrach, fazuľa, soja, paprika, redkvička, paradajky, vanilka, škorica, kari a iné cudzokrajné koreniny.
  • Niektoré aminokyseliny (aminokyselina je stavebná zložka bielkoviny) sa môžu nachádzať aj v peli niektorých rastlín a potom pacient môže alergicky reagovať aj pri stretnutí sa s týmto peľom. Vzniká kombinovaná alergia. Napr. až 70% pacientov, ktorí sú alergickí na peľ brezy, sú súčasne alergickí na vlašské orechy, jablká, kivi, koreňovú zeleninu, surové zemiaky a kôstkové ovocie.
  • Ktorákoľvek potravina môže vyvolať alergickú reakciu, u deti však až93% sú alergie nakravské mlieko, vaječný bielok, obilniny (hlavne pšenica) a arašidy.

Potraviny s nízkym rizikom alergie

  • cukety, uhorky, baklažan, mrkva, melón, hlavkový šalát, špenát, pór, kapusta, zemiaky, jablká, hruška, avokádo, čerešne, borievky, z obilnín- ryža, proso, ovos, kukurica, hydinové a králičie mäso

späť na začiatok


Prejavy alergie na potraviny

Urikária (žihľavka, koprivka)

Základným prejavom je vždy pupenec na koži. Môže byť malý, veľký, môže splývať, objaviť kdekoľvek na tele. Môže sa prejaviť drobnými vyrážkami, lokalita aj intenzita sa môže meniť, môžu splývať do mapovitých útvarov. Emócie, potenie, námaha a zmeny teploty prejavy ochorenia zhoršujú. Urtikária môže vzniknúť okamžite alebo po 1-2 hodinách po požití. Chronická pretrváva dlhšie. U alergických deti ju najčastejšie vyvoláva mlieko, vajce, orechy, arašidy, ryby, kôrovce, kivi, mango, broskyne, citrusové plody, zemiaky, paprika. Urtikáriu môže vyvolať aj kontakt so surovým mäsom, rybami, ovocím. Hovoríme o kontaktnej uritkárii. Môže vzniknúť nielen požitím potraviny ale aj priamym kontaktom

Quinckeho edém  (opuch)

Prejavuje sa ako opuch tváre, pier, slizníc dutiny ústnej. Môže postihovať aj hlboké štruktúry a dýchacie cesty a môže byť veľmi nebezpečný z hľadiska udržania normálneho dýchania. Začína 30-60 minút po požití potraviny. Alergény sú podobné ako u žihľavky.

Atopická dermatitída (ekzém)

Je zvyčajne prvým príznakom alergie u malých detí. Alergény sú podobné ako u predchádzajúcich skupín, avšak najčastejšie je alergia na kravské mlieko. Prejavuje sa svrbením kože, ktorá je suchá a šupinatá. Často je koža červená (erytém), alebo s drobnými vyrážkami (najmä na predlaktí). Koža môže mokvať a tvoria sa chrasty. Trvá zvyčaje oveľa dlhšie ako žihľavka. Viac Ekzém

Poruchy trávenia (alergická gastroenteropatia)

Príznaky sa objavia do dvoch hodín od požitia potravy. Dieťa má bolestí brucha, zvýšený pohyb čriev, pocit na zvracanie, môže mať hnačku. Stolica zvyčajne nepríjemne zapácha.

Anafylaktická reakcia

Je najzávažnejším celkovým prejavom alergie. Najčastejšími alergénmi sú kravské mlieko, vaječný bielok, ovocie (banány, kivi, mango, avokádo), orechy (lieskovce, mandle, vlašské orechy, arašidy, kešu, pekany), dary mora (kôrovce, mäkkýše – čo sú krevety, mušle), koreniny ( najmä horčica), obilniny a prísady do jedla (sulfity, papain a iné). Postihnutý je najčastejšie srdcovo-cievny a dýchací systém. Reakcia sa objavuje v priebehu niekoľkých sekúnd až minút po požití potravy. Dieťa je nekľudné, má strach. Dochádza k poklesu krvného tlaku, šokovému stavu, poruchám dýchania. Dieťa je potrebné uložiť do vodorovnej polohy so zdvihnutými končatinami, aby sa udržal prietok krvi v mozgu. Okamžite volať lekársku službu prvej pomoci. Ak pacient má pri sebe adrenalínové pero, je potrebné ho použiť. Bez rýchlej lekárskej pomoci je dieťa ohrozené na živote.

Zápal kĺbov (reumatická artritída, juvenilná chronická artritída)

Je to menej častý prejav potravinovej alergie.

Migréna

Môže sa objaviť v súvislosti  s požitím mlieka, pšenice, farbív, cukrov, čokolády, kakaa, kávy, čaju a alkoholu. Okrem alergických mechanizmov sa pri jej vzniku môžu uplatňovať aj iné mechanizmy.

Hyperkinetický syndróm

Prejavuje sa ako predráždenosť, nesústredenosť, poruchy chovania, poruchy učenia. Vzniká v súvislosti s požitím väčšieho množstva farbív, konzervačných látok a salicylatov v potrave.

späť na začiatok


Diagnostika potravinovej alergie

Diagnostika potravinej alergie je ťažká. Aj pozitívny laboratórny nález nemusí byť jednoznačným dôkazom alergie a to ani v prípade pozitívnych špecifických IgE protilátok, ktoré sa kedysi pokladali za úplne spoľahlivé.

Na stanovenie diagnózy je dôležitá anamnéza a informácia od rodiča.

  • Po akom čase po požití potraviny sa objavia príznaky.
  • Aké množstvo bolo požité.
  • Aká bola kvalita potravín.
  • Fyzická záťaž, stres, virusové ochorenia v čase, keď sa objavili príznaky.
  • Aké iné jedlo bolo súčasne požité.

Ak je podozrenie na alergiu, odporučí sa eliminačná diéta, to znamená strava s vynechaním danej potraviny a vedenie podrobného jedálničku. V prípade potreby alergológ rozhodne o ďalších vyšetreniach ako sú expozičný test,  kožné testy a laboratórne testy, hlavne zistenie špecifických protilátok IgE (protilátky proti potravine, na ktorú je dieťa alergické).

Dostupné testy môžu byť falošne pozitívne ale aj negatívne. Najspoľahlivejší je expozičný test. To znamená rodič musí viesť presný jedálniček. Podozrivá potravina sa vynechá. Ak príznaky ustúpia, zaradí sa do jedálnička opäť. Ak dieťa zareaguje alergicky, je takmer isté, že túto potravinu budeme musieť z jedálnička vylúčiť.

Ak však aj dieťa zareagovalo prvýkrát na potravinu buď Quinckeho edémom, alebo anafylaktickou reakciou, nie je možne expozičný test robiť, pre možnosť ohrozenia života !!!

K dispozícii sú aj kožné testy a stanovenie protilátok proti danej potravine. Stanovenie protilátok je dôležité hlavne na sledovanie vývoja. Ak dôjde k ich výraznému poklesu, znamená to, že dieťa z alergie "vyrastá".

späť na začiatok


Prevencia vzniku alergie na potraviny

  • Dojčenie. Odporúča sa dojčiť minimálne do 6 mesiacov. U deti s výraznou rodinnou záťažou  v zmysle alergie,  dojčenie nemusí zabrániť vzniku alergie, ale zmierni jej priebeh a oddiali jej vznik.
  • Správna životospráva. Je dôležité deťom, u ktorých u pokrvných príbuzných sa vyskytuje potravinová alergia, nepodávať v prvýchrokoch života a hlavne v dojčenskom období potraviny s vysokou schopnosťou alergizácie.
  • Podávanie probiotických kultúr matkám v tehotenstve a dojčatám v prvých 6 mesiacoch života pomáha kolonizovať črevo prospešnými baktériami, ktoré stimulujú mechanizmy oslabujúce alergickú reakciu. Avšak toto tvrdenie vyžaduje ďašlie štúdie.
  • Vonkajšie faktory. Vylúčenie fajčenia. Detské kozmetické prípravky môžu obsahovať bielkoviny srvátky kravského mlieka, medu, včelej kašičky a vyvolať alergické prejavy.

späť na začiatok


Liečba alergie na potraviny

Liečba pozostáva predovšetkým z vylúčenia alergénu zo stravy. Ak sa dieťa s alergizujúcou potravinou nestretne, nebude potrebovať liečbu. Pri liečbe je dôležité brať vážne už prvé príznaky. Rozbehnutá alergia sa lieči ťažšie ako v počiatočnej fáze. Rovnako neustálym dráždením podávaním nevhodnej stravy, môžeme u dieťaťa stimulovať aj iné prejavy alergie ako senná nádcha aastma.

Je škála liekov, antihistaminík ( Zodac, Aerius, a množstvo iných) ktoré sa užívajú pri liečbe alergie. Je potrebné si uvedomiť, že ani jeden z týchto liekov nevylieči alergiu. Vylieči príznaky, resp. zabráni vzniku príznakov. Najlepším liekom je však vyhnúť sa škodlivej potravine. Je najjednoduchším, najlacnejším a najmenej bolestivým spôsobom liečby. Je ale dôležité, ak ide o základnú potravinu napr. mlieko, nahradiť ho iným zdrojom bielkovín. Dieťa nedostatok arašidov, medu, čokolády nepocíti, ale nedostatok bielkovín môže spôsobiť škody v raste a vývoji. Na trhu existujú mlieka (hydrolyzáty), ktorých schopnosť alergizácie je výrazne minimalizovaná. Pri alergii na kravské mlieko sa nemá podávať kozie, ovčie ani sójové mlieko

Dlhodobá liečba vakcínou (desenzibilizačná liečba) sa pri potravinovej alergii nepoužíva.

späť na začiatok


Prognóza potravinovej alergie

Vekom sa prejavy alergie na potraviny zmierňujú a deti postupne začínajú tolerovať predtým neznášané potraviny. Vzhľadom nato, sa odporúčajú kontrolné expozičné testy 1krát za 6 – 12 mesiacov u deti do 3 rokov, u deti nad 3 roky každý rok, alebo každý druhý rok. Mnohé alergie, hlavne na bielkovinu kravského mlieka, sa vekom strácajú. Pretrváva alergia na orechy, arašidy, ryby a morskú potravu. Podľa odporučenia EU (Codex alimentarius) na potravinách je povinné vyznačenie minimálne množstvo, ktoré je schopné vyvolať alergiu.

späť na začiatok


Dôležité upozornenie pri potravinovej alergii

Každá alergia, potravinová nevynímajúc, môže mať smrteľný priebeh, preto každý pacient s potravinovou alergiou by mal byť vybavený pohotovostným balíkom (kortikoid, antihistaminikum - liek proti alergii, spray na uvoľnenie dýchania v prípade ak zareagujú aj dýchacie cesty stiahnutím, adrenalínové pero).

späť na začiatok


Čo urobím, ak mám podozrenie na alergiu na potraviny

  • Vylúčim infekčné alebo vírusové ochorenie.
  • Zistím a zapíšem každú potravinu, ktorú dieťa zjedlo.
  • Zapíšem veci, ktorých sa dotýkalo v prípade kožných prejavov.
  • Ak požilo niektoré z hore spomínaných alergénov, nepodávam ich, až kým príznaky neustúpia.
  • Ak príznaky neboli veľmi výrazné, môžem skúsiť postupne podať malé množstvo jednej potraviny, ktorá by mohla vyvolať reakciu. Ak ju nevyvolá, po piatich dňoch podám ďalšiu.
  • Ak sa prejavia príznaky alergie, vylúčim potravinu z jedálnička a oznámim lekárovi, ktorý určí ďalší postup.
  • Tento spôsob je možný len u deti, ktoré mali mierne prejavy. Deti, ktoré mali výrazný kožný nález, opuch tváre poprípade celkovú (anafylaktickú) reakciu, tento spôsob diagnostiky ich môže ohroziť na živote. Preto radšej už pred týmto testom sa poraďte s detským lekárom.

späť na začiatok